Beursgang Birkenstock doet Gentse kassa rinkelen

Consumer & Retail

Beursgang Birkenstock doet Gentse kassa rinkelen.

Integra is een buitenbeentje in het Belgische private-equitylandschap (niet-beursgenoteerde bedrijven). Het in 2018 gelanceerde fonds focust op drie pijlers: investeringen in lokale kmo’s, participaties in internationale investeringsfondsen en co-investeringen met die fondsen. Het zamelde daarvoor 157 miljoen euro in bij institutionele investeerders en een reeks ondernemers en families. De fondsen waarin het geïnvesteerd is, hebben participaties in 78 bedrijven.

Een van de eerste investeringen van Integra was L Catterton Europe IV, een fonds van 625 miljoen euro dat zijn oorsprong vindt bij de luxegroep LVMH en de Amerikaanse investeerder L Catterton. Het steekt geld in middelgrote Europese groeibedrijven die actief zijn in de consumentensector. De Gentenaren stopten het fonds 5 miljoen euro toe.

L Catterton investeerde in 2021 in de Duitse sandalenmaker Birkenstock. Via meerdere vehikels bezit het 87 procent van het bedrijf. Onder impuls van L Catterton internationaliseerde en groeide Birkenstock fors. De instapsandalen kregen onder meer een cultstatus dankzij de ‘Barbie’-hype van afgelopen zomer. De brutobedrijfswinst (ebitda) klom in twee jaar van 195 miljoen naar 435 miljoen euro.

Het ziet ernaar uit dat Integra mee de vruchten zal plukken van die succesinvestering van L Catterton. Gezien het succes van de beursintroductie is de kans groot dat het LVMH-fonds een deel van zijn aandelen te gelde maakt. De opbrengst daarvan zal doorsijpelen naar zijn aandeelhouders, waaronder Integra.

Eind vorig jaar was elke euro die Integra indirect in Birkenstock stak er 2,6 waard (in het vakjargon money multiple). ‘En dat zal via de waardering bij de beursgang alleen maar groeien’, zeggen de Integra-vennoten Ralf De Clercq en Johan Heirbrandt. Op het einde van de rit verwachten ze hun investering te verdrievoudigen of zelfs te vervijfvoudigen.

De Gentenaren hopen dat L Catterton-bedrijven als het Franse JOTT (jassen), Little Moons (mochi-ijsjes) of Butternut Box (een maaltijdboxbezorger voor huisdieren) eenzelfde parcours afleggen als Birkenstock.

Integra Global Fund, het tweede fonds van Integra, staat intussen stevig op de rails. Het investeerde al in 15 fondsen en 7 bedrijven. Eind vorig jaar hadden de Gentenaren voor dat tweede fonds 220 miljoen ingezameld. Dat is nu bijna 270 miljoen. Er zijn engagementen om af te sluiten op 300 miljoen euro. Vijf jaar na hun oprichting hebben de Gentenaren 500 miljoen euro aan beheerde activa.

 


De Tijd, 10 November 2023

Related articles

Take a look at other articles that might interest you

 • Gents Integra-fonds neemt grote hap uit Belgisch Groupon
  De Tijd, 11 December 2021
  • Consumer
  • Technology

  Gents Integra-fonds neemt grote hap uit Belgisch Groupon

  Het investeringsfonds Integra koopt 40 procent van de Belgische kortingenwebsite Outspot, ook wel 'het Belgische Groupon' genoemd. CEO Stefan Van Overbeke en de investeringstak van BNPP Fortis blijven aan boord. Op de agenda: een verdere Europese expansie.

  Go to article
 • Gentenaren en Bernard Arnault investeren in Franse jassenmaker
  De Tijd, 02 June 2021
  • Consumer
  • Retail

  Gentenaren en Bernard Arnault investeren in Franse jassenmaker

  Het Gentse investeringsfonds Integra doet mee aan een kapitaalronde bij de jassenmaker JOTT. Ook de luxegroep LVMH en rijkste Europeaan Bernard Arnault doen mee. 'De operatie is veel groter dan de 10 miljoen die wij inbrengen', zeggen de Gentenaren.

  Go to article