Internationale private equity is een onontbeerlijke bouwsteen van een gediversifieerde beleggingsportefeuille

Private Equity

Internationale private equity is een onontbeerlijke bouwsteen van een gediversifieerde beleggingsportefeuille.

Niet alle succesvolle bedrijven trekken naar de beurs, want de laatste maanden maakten het nog eens duidelijk: de markten zijn volatiel en reageren vaak emotioneel.

‘Daardoor gaan steeds meer mature, winstgevende bedrijven weg van de beurs of komen ze er nooit op’, zegt Ralf De Clercq, medeoprichter van private-equityfonds Integra. ‘Denk bijvoorbeeld aan Resilux of Sioen. Wie blijft er over? Tech start-ups die het geld nodig hebben. Niets mis mee, maar voor beleggers die willen dat hun portefeuille de volledige economie weerspiegelt, is dat niet genoeg.’

Een toenemend aantal van die topbedrijven zijn in handen van internationale private equity fondsen, enkel toegankelijk voor professionele investeerders. Voor de individuele belegger, ook die met veel geld, blijft toegang en zeker selectie een complexe oefening. Niet alleen bedragen de minimuminvesteringen vaak ettelijke miljoenen zodat het kapitaalintensief is om aan diversificatie te doen, het is ook een pak moeilijker om aan goede informatie over deze fondsen te raken en zo de noodzakelijke selectie te doen.

 

Selectie, selectie, selectie

Daarom startte Ralf De Clercq samen met Johan Heirbrandt en Bernard Hendrikx in 2018 met Integra. Ze hadden uitgebreid ervaring opgedaan met private equity in de banksector en wilden de mogelijkheden voor welstellende Belgische klanten vergroten, met een eigen fonds. ‘Private equity stopt niet bij toegang tot een paar fondsen maar vergt doorgedreven selectie. Wat bij vastgoed locatie is, is bij private equity selectie. Om die selectie te doen is dan wel toegang tot zeer veel fondsen noodzakelijk. We gebruiken het gedurende 15 jaar opgebouwde netwerk en de analyse van honderden private equityfondsen wereldwijd. Daaruit maakt Integra een strikte selectie om een ‘best-of-the-world’ portefeuille van fondsen en co-investeringen te bouwen.’

Voor Integra is het belangrijk dat de fondsen die ze selecteren een visie hebben op de onderliggende bedrijven. ‘Ze moeten operationeel een toegevoegde waarde hebben, bijvoorbeeld internationalisatie of digitalisering stimuleren, en zo reële waarde creëren.’

Dergelijke selectie vergt ook een groot team. Het 8-koppige team van Integra – het grootste in België qua fund investment en co-investeringen – reist veel om de fondsen en onderliggende bedrijven waarin ze investeren, te bezoeken. ‘Volgende week ga ik naar de VS om een reeks fondsen in hun habitat te bezoeken en er een grondige due diligence te doen’ zegt hij. ‘Die manier van werken vinden we belangrijk. Wij hebben geen verkopers in dienst, enkel investeringsprofessionals.’

Integra-investeerders profiteren van een diversificatie die ze zonder het fonds maar moeilijk kunnen realiseren én daardoor tot de doorgaans wat hogere rendementen van private equity. ‘Doorgaans brengt een gespreide private equity portefeuille rond de 15 procent netto per jaar op’, zegt Ralf De Clercq. De Integra aanpak werpt vruchten af. Het rendement van het eerste Integra-fonds ligt sterk boven het hierboven aangegeven marktgemiddelde. Momenteel haalt Integra een tweede fonds op.


De Tijd,

Related articles

Take a look at other articles that might interest you

 • Integra haalt ruim 220 miljoen op voor tweede fonds
  De Tijd,
  • Private Equity

  Integra haalt ruim 220 miljoen op voor tweede fonds

  De Gentse private-equityspeler Integra Partners heeft voor zijn tweede investeringsfonds ruim 220 miljoen euro opgehaald bij ongeveer 130 investeerders.

  Go to article
 • We willen vermogensbeheerder in private equity worden
  De Tijd,
  • Private Equity

  We willen vermogensbeheerder in private equity worden

  Het Gentse Integra maakte op korte tijd naam met zowel investeringen in lokale kmo's als met deals gelinkt aan onder meer de rijkste Europeaan Bernard Arnault.

  Go to article