We willen vermogensbeheerder in private equity worden

Private Equity

We willen vermogensbeheerder in private equity worden

Investeringen in verdelers van zelfbouwpakketten en kortingwebsites, participaties in distributeurs van citrusvruchten en fabrikanten van donsjassen en een voet tussen de deur bij internationale fondsen met belangen in talloze ondernemingen. Het minste dat je van de investeringsportefeuille van Integra kan zeggen is dat die behoorlijk gevarieerd is.

 

De essentie

 • Het Gentse investeringsfonds Integra investeert zowel rechtstreeks in lokale kmo’s als in grote internationale fondsen. Via co-investeringen met die fondsen stapt het ook in internationale bedrijven.
 • Integra heeft via een eerste fonds 157 miljoen euro ter beschikking. Het investeerde onder andere in Sack Zelfbouw, fondsen gelinkt aan de luxegroep LVMH en de Spaanse citrusvruchtenverdeler Citri & Co.
 • In maart wil Integra een nieuw fonds van 200 miljoen euro lanceren. Dat moet investeren in grote internationale fondsen.

Dat is ook de reden waarom Integra werd opgericht, zeggen Ralf De Clercq, Bernard Hendrikx en Johan Heirbrandt. De drie, elk met jaren ervaring in de sector – Heibrandt en Hendrikx werkten bij het durffonds Creafund en De Clercq was aan de slag bij bankgroep BNP Paribas – richtten Integra bijna vier jaar geleden op om vermogende klanten gediversifieerd te laten beleggen in private equity, activa die niet op de beurs noteren.

Dat gebeurt op drie manieren: door rechtstreeks in Belgische kmo’s te stappen die op zoek zijn naar een partner om verder te groeien, door te beleggen in grote internationale investeringsfondsen en door samen met die fondsen ook direct in een aantal buitenlandse ondernemingen te investeren.

‘Voor ons eerste fonds haalden we 157 miljoen euro op bij zowat 160 investeerders, vooral vehikels van vermogende families, ondernemers en institutionele partijen’, vertelt De Clercq. ‘Daarmee hebben we al 15 investeringen gedaan.’ Terwijl Integra in België aan boord ging bij onder andere de Oost-Vlaamse verdeler van zelfbouwpakketten Sack, het recyclagebedrijf Maes en het ‘Belgische Groupon’ Outspot, investeerde de Gentse groep ook in miljardenfondsen van private-equityreuzen als Blackstone, Apax Partners en L.Catterton, dat is gelinkt aan het luxebedrijf LVMH van Bernard Arnault.

 

Steve Ballmer

De samenwerking met die grote spelers biedt Integra de kans om rechtstreeks te investeren in buitenlandse ondernemingen waar je vanuit België doorgaans moeilijk toegang tot krijgt. Zo stapte Integra al in de Spaanse citrusfruitverwerker Citri & Co en deed het mee aan een kapitaalronde bij de Franse jassenfabrikant Jott. Recent investeerde Integra in Goodco, een Amerikaans bedrijf dat technologie ontwikkelt om schenkingen voor goede doelen efficiënter te organiseren en waar ook de vroegere Microsoft-topman Steve Ballmer in zit.

Veel welstellende families zijn geïnteresseerd in dit soort projecten, zegt Heirbrandt. ‘Maar in de praktijk blijkt het zelfs voor hen moeilijk om daar toegang tot te krijgen, of is de financiële drempel voor zo’n directe investering toch te hoog. Wij bieden hen de kans om daar toch in te beleggen.’

In maart lanceert Integra een nieuw fonds dat zal focussen op grote internationale fondsen en co-investeringen in Europa, Noord-Amerika en Azië. Voor het nieuwe vehikel mikt Integra op een omvang van ruim 200 miljoen euro. ‘We hebben al vier investeerders die elk voor 25 miljoen euro hebben toegezegd en zelf investeren we met het management ook 5 miljoen euro’, vertelt Heirbrandt. ‘Maar investeerders kunnen eigenlijk al vanaf 500.000 euro instappen.’

‘Uiteindelijk is het onze bedoeling een soort alternatieve vermogensbeheerder te worden, die actief is in private equity’, vult Hendrikx aan. ‘Om die reden willen we een heel ecosysteem uitbouwen rond Integra, waarin we onder meer met specifieke opleidingen inzetten op de nieuwe generatie in die ondernemersfamilies. Dat aanbod willen we op termijn verder uitbreiden.’


De Tijd,

Related articles

Take a look at other articles that might interest you

 • Integra haalt ruim 220 miljoen op voor tweede fonds
  De Tijd,
  • Private Equity

  Integra haalt ruim 220 miljoen op voor tweede fonds

  De Gentse private-equityspeler Integra Partners heeft voor zijn tweede investeringsfonds ruim 220 miljoen euro opgehaald bij ongeveer 130 investeerders.

  Go to article
 • Internationale private equity is een onontbeerlijke bouwsteen van een gediversifieerde beleggingsportefeuille
  De Tijd,
  • Private Equity

  Internationale private equity is een onontbeerlijke bouwsteen van een gediversifieerde beleggingsportefeuille

  Private equity, of investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven, wordt steeds populairder. Integra maakt nu als grootste Belgische speler internationale private equity vlotter toegankelijk.

  Go to article