Gents fonds neemt hap van Spaans citrusfruit

Agriculture

Gents fonds neemt hap van Spaans citrusfruit

Er duikt Belgisch geld op in het kapitaal van Citri&Co, een Spaanse fruitverwerker met een focus op citrus- en steenvruchten. Dat zijn onder meer citroenen, sinaasappelen, kersen en perziken.

Het Gentse Integra Fund investeert in Citri&Co, parallel met een grotere ronde door het Spaanse investeringsfonds Miura Private Equity. Miura richtte eind oktober voor 350 miljoen euro mee het landbouwfonds Frutas op. Dat moet mee de groei van Citri&Co ondersteunen.

 

Kmo’s

Integra legt minimaal 5 miljoen euro op tafel. Het fonds, dat vorig jaar werd opgericht, heeft een dubbele strategie. Enerzijds neemt het belangen van maximaal 15 miljoen euro in Belgische kmo’s. Een voorbeeld is het belang in Sack Zelfbouw, dat zelfbouwpakketten maakt.

Maar het duikt ook op internationale groeifondsen of doet aan co-investeringen parallel met een groter fonds. Eerder investeerde het al in een fonds voor middelgrote consumentenbedrijven (L Catterton Europe IV) en bedrijven die leveren aan andere bedrijven in bepaalde niches (MML Capital VII).

 

Marktleider

Citri&Co moet met het kapitaal verder uitgroeien als Europees marktleider. Het zegt dat al te zijn, met een jaarlijkse productie van 500.000 ton aan citrusvruchten. Dat is samen goed voor een jaaromzet van 500 miljoen euro. Het bedrijf is een combinatie van de bedrijven Martinavarro, RioTinto en Perales & Ferrer.

Citri&Co schermt met het model van ‘verticale integratie’, waarbij het de hele keten van boom tot bord wil controleren. Dat model propageert ook Greenyard-CEO Hein Deprez, maar bij de Belgische groente- en fruitgroep kwam het onder druk van de schuldgraad. Greenyard is een concurrent van Citri&Co.


De Tijd,